Mengurus Stress Dengan Hipnosis Diri | Kuasai Alam Bawa Sedar (Ep.3)

2 ulasan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

DasirRounin.Com - Mengurus stress dengan hipnosis diri adalah kaedah baru yang akan saya huraikan dalam artikel kali ini.

Tahap tekanan masyarakat moden lebih tinggi berbanding masyarakat sebelumnya. Ini adalah salah satu sebab mengapa mereka yang peka banyak mencari cara untuk menguruskan tekanan agar tidak menjejaskan kesihatan mereka secara keseluruhan. 

Salah satu kaedah yang menjadi pilihan, terutama bagi mereka yang mempunyai pekerjaan yang sangat menekan adalah hipnosis diri. Hal ini kerana praktik ini dapat membantu meredakan dan menguruskan tekanan dengan cara yang paling semula jadi.

Gambar Hipnosis Diri Dasir Rounin

Mengapa menggunakan hipnosis diri?

Ketika kata "hipnosis" disebut, banyak orang teragak-agak untuk mencubanya kerana salah faham umum bahawa ia digunakan untuk memanipulasi seseorang untuk melakukan perkara-perkara di luar keinginannya. Tidak ramai yang menyedari bahawa hipnosis boleh menjadi salah satu alat terapi terbaik yang dapat digunakan seseorang. Ini kerana orang boleh menggunakannya dalam mengatasi ketakutan mereka. Ia juga dapat menolong mereka menahan kesakitan dan menguruskan pelbagai tahap tekanan yang mereka alami dalam hidup mereka.

Pada masa kini, skeptik terhadap hipnosis diubah kerana peningkatan kesedaran mengenai fungsinya terutamanya dalam bidang terapeutik. Sebenarnya, semakin banyak kumpulan yang memberi perkhidmatan hipnosis kepada orang. Ini untuk membuktikan bahawa hipnosis boleh menjadi perkara yang baik sekiranya dipraktikkan atau dilakukan oleh hipnotis berlesen atau profesional. 

Adalah baik untuk memperhatikan pelbagai jenis hipnotis. Dalam industri hipnosis klinikal, lebih kepada mereka yang berurusan dengan orang yang mempunyai masalah dan mereka yang menganggap hipnoterapi sebagai alat untuk menghilangkan rasa sakit dan mengatasi ketagihan, ketakutan dan kekeliruan.

Tetapi, jika anda masih tidak mempunyai kepercayaan yang cukup kepada orang lain untuk menghipnotis anda kerana mereka mungkin menyebabkan anda melakukan sesuatu tanpa persetujuan anda atau kesedaran yang tepat, lebih baik anda melakukan hipnosis diri.

Ini kerana anda cukup yakin bahawa tidak ada yang akan mencederakan anda atau mengejek anda kerana anda sendiri yang akan melakukannya. Selain memastikan anda selamat, anda juga akan dapat menjimatkan banyak masa dan s wang untuk membayar perkhidmatan hipnotis. Yang harus anda buat hanyalah membuat kajian dan anda akan belajar bagaimana menggunakan suara anda sendiri semasa prosesnya.

Gambar Hipnosis Diri Dasir Rounin 2

Hipnosis diri sebagai benteng tekanan

Ramai orang merasa lebih baik menggunakan hipnosis diri sebagai cara melawan tekanan kerana ia tidak memerlukan banyak masa, wang atau usaha. Sebenarnya, banyak orang setuju bahawa hipnosis diri boleh menjadi salah satu kaedah termudah untuk menghilangkan tekanan dengan berada dalam keadaan santai di mana anda dapat secara langsung mengatasi ketegangan yang anda rasakan dan entah bagaimana mencetuskan tindak balas badan anda terhadap ketenangan. 

Ini sangat berguna untuk mengelakkan tekanan kronik yang boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan. Ia juga dapat membantu anda mencapai kehidupan yang lebih sihat kerana dapat mendorong anda untuk menjauhkan anda dari aktiviti yang mempunyai kesan berbahaya bukan hanya pada tubuh fizikal anda tetapi juga pada keadaan emosi anda.

Pada episod seterunya dalam siri Kuasai Alam Bawa Sedar kita akan merungkai antara cara-cara untuk melakukan praktik hipnosis diri


Artikel disediakan oleh:-

testimoni
Dasir Rounin

Admin ghairah menulis untuk melempiaskan buah fikiran sebagai manfaat kepada pembaca kerana "Sebaik-baik manusia diantaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain." (H.R. Bukhari).

BLOG PRODUK SERVIS

Artikel Terkait

2 ulasan

  1. Salam Ziarah..wow! unik tul blog DR ni..lain dari yang lain..mahir kreatif

    BalasPadam

Catat Ulasan