6 Langkah Untuk Memperbaiki Penampilanmu

Catat Ulasan

Penting untuk mengekalkan atau memperbaiki penampilan dihadapan orang lain. Kita hidup di dalam dunia yang mana pandangan mata menjadi penilaian utama. Sekiranya anda ingin memberi kesan positif terhadap mereka yang berada di samping anda, maka semuanya bermula dengan penampilan anda. 

Tidak ada formula unik untuk meningkatkan penampilan anda. Sebilangan besar orang berusaha mencari kaedah cepat dan mudah untuk meningkatkan penampilan mereka, tetapi biasanya akan gagal. Sebagai contoh, pembedahan plastik. Sudah ramai yang mendapat hasil yang lebih teruk dari yang di inginkan.  Anda tidak perlu menipu dengan cara ini. Cukup ikuti beberapa langkah praktikal yang sihat ini. Berikut adalah 6 langkah-langkah untuk memperbaiki penampilan mu:-

Latihan Kardio

Latihan kardiovaskular sangat penting kerana banyak sebab. Bukan hanya akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama, tetapi juga akan menjadikan anda kelihatan lebih baik. Latihan kardio akan meningkatkan metabolisme anda sehingga anda dapat membakar lebih banyak kalori dan menurunkan lebih banyak berat badan. Siapa yang tidak mahu kelihatan lebih sihat?

Juga, senaman kardio yang baik akan menyebabkan anda lebih banyak berpeluh. Peluh adalah cara semula jadi tubuh membersihkan pori-pori kulit dan membersihkan segala kekurangan atau keradangan pada kulit.

6 Langkah Untuk Memperbaiki Penampilanmu

Penjagaan Rambut

Tahukah anda bahawa orang yang mempunyai rambut lebih pendek dianggap lebih pintar daripada orang yang mempunyai rambut lebih panjang? Universiti Yale melakukan kajian terhadap orang-orang dengan panjang dan gaya rambut yang berbeza dan bagaimana orang lain melihat tahap kecerdasan mereka.Wanita dengan rambut panjang sederhana atau rambut pendek dianggap lebih cerdas dan lebih baik daripada wanita yang mempunyai panjang dan gaya rambut yang lebih panjang.

Namun, wanita dengan rambut lebih panjang dianggap paling cantik. Jadi, ia bergantung pada persepsi yang ingin anda berikan kepada orang lain.

Rutinitas Senyum

Senyuman yang baik mengatakan banyak tentang watak, kepercayaan, dan profesionalisme anda. Sekiranya anda dapat mengekalkan set lengkap gigi putih mutiara, maka lebih mudah bagi orang lain untuk menganggap anda seorang yang menarik. Mereka juga akan memberi kesan positif terhadap anda. Sekiranya anda perlu memutihkan gigi, maka anda boleh menemui beberapa amalan pergigian yang menawarkan pemutihan gigi di klinik pergigian yang berdekatan.

Makan Makanan Seimbang

Makan secara sihat lebih penting daripada bersenam. Makanan adalah sumber bahan bakar badan, jadi anda ingin memastikan bahawa anda memasukkan bahan bakar yang tepat ke dalamnya. Dengan cara itu, badan anda dapat berfungsi dengan betul. Juga, makan secara sihat boleh menjadikan anda kelihatan lebih baik. Makanan ringan boleh menyebabkan anda mengalami jerawat pada kulit dan kenaikan berat badan.

Tetapi jika anda makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian, maka sifat anti-radang dan seratnya akan memberi kulit lebih bersih dan membantu mengurangkan berat badan.

6 Langkah Untuk Memperbaiki Penampilanmu

Tidur secukupnya.

Ramai di antara kita menjalani kehidupan yang sibuk. Rata-rata orang bernasib baik jika mereka tidur 6 jam setiap malam, apalagi 8 jam yang disyorkan. Sekiranya anda menghadapi masalah insomnia atau tidak mendapat banyak tidur setiap malam, maka ia boleh merosakkan penampilan anda.

Tidur malam yang baik dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan pada kulit. Anda juga akan berada dalam mood yang lebih optimis dan menikmati lebih banyak tenaga sepanjang hari. Anda juga akan lebih senang tersenyum.

Cahaya Matahari

Sangat berguna untuk mengekspos kulit anda dengan cahaya matahari yang setiap hari. Pakar mengesyorkan bahawa paparan sinar matahari selama 10 hingga 20 minit akan memberi kulit anda jumlah Vitamin D yang diperlukan untuk kekal sihat dan mengekalkan jumlah warna yang sesuai.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang cerah, kemudian sapukan larutan pelindung matahari bebas minyak ke kulit anda jika anda merancang untuk berada di luar lebih dari 20 minit.


Begitulah 6 langkah mudah untuk meningkatkan lagi penampilan anda di khalayak umum agar kelihatan lebih menarik. Semoga Panduan ini menjadi titik mula untuk anda menjadi manusia yang kekal yakin dan berketrampilan menarik.

Jika anda menemui manfaat dari artikel diatas, silakan share :-

Artikel Terkait

Catat Ulasan