Kelebihan Latihan Penafasan Yang Betul

Catat Ulasan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Bernafas adalah proses kehidupan yang paling penting. Hanya 10 minit setiap hari untuk melakukan senaman pernafasan dapat memberi banyak manfaat kepada tubuh anda. Ia sangat bermanfaat bagi mereka yang menderita Penyakit Paru-Paru Obstruktif Kronik (COPD). Walaupun begitu, setiap manusia perlu melakukan senaman pernafasan demi kesihatan dalam sistem pernafasan masing-masing. 

dasirrounin - Kelebihan latihan pernafasan


Berikut adalah kelebihan dari melakukan senaman pernafasan dengan cara yang betul:-

Detoksifikasi

Toksin gas utama yang mesti kita buang adalah karbon dioksida. Karbon dioksida dikeluarkan dari badan sebagai ganti oksigen semasa bernafas. Oleh itu, pernafasan dalam dapat menjadi satu-satunya cara mengeluarkan karbon dioksida dari badan. pernafasan cetek atau tidak mencukupi boleh menjejaskan sistem detoksifikasi. Menarik nafas dalam-dalam beberapa minit setiap hari dapat bertindak secara ajaib untuk detoksifikasi badan.

Mengurangkan Stress

Satu lagi kelebihan senaman pernafasan adalah dapat mengurangkan stress. Nafas dalam-dalam ketika anda marah, tertekan atau dalam ketegangan yang melampau dapat memberikan kelegaan sementara dan menenangkan fikiran. Sekiranya anda seorang yang menghadapi masalah kronik dengan pengurusan tekanan maka ada baiknya menjadikan latihan pernafasan sebagai kebiasaan harian anda. Ini adalah kecenderungan normal tubuh untuk memendekkan kitaran pernafasan semasa anda marah, kerana ketegangan semua otot badan. Latihan pernafasan boleh sangat membantu dalam situasi seperti itu.

Meningkatkan metabolisme

Sekiranya anda dapat melakukan senaman pernafasan setiap hari, tiub udara atau alveoli badan akan berada dalam keadaan tidak terganggu. Ini akan meningkatkan pengaliran udara ke seluruh badan. Dengan udara, organ-organ tubuh mendapat bekalan oksigen yang diperlukan dan dengan itu memastikan fungsi mereka berfungsi dengan baik. Latihan pernafasan juga meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan yang diperlukan untuk fungsi organ yang optimum. Oleh itu, metabolisme bertambah baik.

Meningkatkan Tenaga

Latihan pernafasan dapat meningkatkan tahap tenaga dalam badan. Sekiranya anda meluangkan masa 10 minit setiap hari untuk melakukan senaman pernafasan, maka anda dapat dengan mudah melihat perubahan dalam badan anda. Anda harus terus bermotivasi sepanjang hari dan merasakan peningkatan tenaga dalam badan anda.

dasirrounin - Kelebihan latihan pernafasan 2

Peredaran Darah Bertambah Baik

Latihan pernafasan memberi kesan positif pada peredaran cecair seluruh badan, sama ada darah atau limpa manusia. Peredaran darah yang lebih baik membawa kepada penyesuaian badan yang mencukupi. Semua organ dan tisu badan mendapat bahagian bekalan darah dan oksigen yang mencukupi yang mengembalikan kesihatan individu dan memastikan fungsinya tetap betul. Sistem limpa juga mendapat manfaat daripada latihan pernafasan. Dengan pengaruh pernafasan dalam, darah bergerak dengan tekanan tinggi melalui sistem limpa. Ini membantu menghilangkan sebahagian besar toksin dan bahan berbahaya dalam badan. Oleh kerana imuniti seluruh tubuh sangat bergantung pada aktiviti sistem limpa, latihan pernafasan cukup bermanfaat untuk memberikan keadaan kekebalan bagi seluruh tubuh.

Jantung Bertambah Kuat

Dengan latihan pernafasan yang betul, paru-paru dan jantung menjadi lebih kuat. Otot paru-paru menjadi lebih kuat. Latihan pernafasan menjadikan penyedutan dan pernafasan mengikut rentak dan memberi manfaat kepada tubuh. Ketika kita bernafas dalam-dalam, ketersediaan oksigen di dalam badan menjadi tinggi yang dihantar melalui jantung melalui saluran darah koronari. Oleh itu, jantung sama sekali tidak akan mengalami kekurangan bekalan darah atau lebih dikenali sebagai iskemia. Juga, dengan kandungan oksigen yang lebih besar di paru-paru, kerja jantung untuk membekalkan oksigen ke seluruh badan akan berkurang. Ini memberi jantung rehat yang cukup.

Menurunkan Berat Badan

Sekiranya anda berada dalam diet menurunkan berat badan, jangan lupa memasukkan latihan pernafasan dalam jadual anda. Dengan peningkatan oksigen masuk di dalam badan anda, lemak di badan anda mudah terbakar. Peningkatan kandungan oksigen juga meningkatkan metabolisme dan penggunaan nutrien. Oleh itu, anda boleh mengelakkan pemendapan tambahan lemak atau glukosa yang tidak digunakan. Semua nutrien larut dibakar dengan betul dengan oksigen.

Postur Badan Bertambah Baik

Apabila anda duduk setiap hari dan melakukan latihan pernafasan, postur badan secara automatik bertambah baik. Kesan terbaik adalah bahawa walaupun anda tidak bersenam, postur umum anda bertambah baik. Ini juga akan menyelaraskan dan mengawal pernafasan normal anda dan anda dapat bernafas dalam-dalam dengan mudah.

Melegakan Minda

Latihan pernafasan adalah cara yang berkesan untuk mengatasi tekanan, kekacauan mental dan kegelisahan. Sebenarnya, ketika anda bernafas dalam-dalam, sel-sel otak menerima oksigen yang mencukupi. Keadaan oksigenasi tisu otak yang meningkat memberikan keadaan pemikiran, kestabilan dan kesedaran yang jelas. Nafas juga menenangkan fikiran. Apabila anda bernafas dalam-dalam, otot dan tisu mengalami kenyamanan. Sesuai peredaran oxygen ke seluruh badan membawa kepada pelepasan hormon dan pemancar neuro yang sebenarnya dapat membuat anda merasa puas, gembira dan santai.

Menghilangkan Rasa Sakit

Latihan pernafasan yang meluas juga boleh menyebabkan pembebasan endorfin. Ini adalah biokimia yang dirembeskan dari badan yang membantu mengatasi rasa kesakitan. Latihan pernafasan dalam secara berkala terbukti sangat bermanfaat bagi mereka yang telah lama menderita kesakitan. Kesakitan akibat keradangan juga berkurang apabila anda bernafas dalam-dalam. 

Terdapat pelbagai jenis latihan pernafasan yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan hasil yang di inginkan dan faedah maksimum dari mereka. Cara terbaik adalah memperbaiki latihan yang paling sesuai dengan badan anda. Anda boleh mulakan dengan memberikan waktu khas untuk latihan tersebut. Mulakan dengan mengikuti jadual dan secara beransur-ansur ia akan menjadi kebiasaan yang akan memberi anda kebahagiaan kesihatan yang baik dan ketenangan mental. Pada postingan akan datang, akan dijelaskan latihan pernafasan yang betul. Jadi, terus mengikuti blog ini.


Sumber Gambar

Artikel disediakan oleh:-

testimoni
Dasir Rounin

Admin ghairah menulis untuk melempiaskan buah fikiran sebagai manfaat kepada pembaca kerana "Sebaik-baik manusia diantaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain." (H.R. Bukhari).

BLOG PRODUK SERVIS

Artikel Terkait

Catat Ulasan